Potrdi geslo

Dializa: Zdravljenje, ki ledvičnim bolnikom rešuje življenje

Datum objave:

Ledvice imajo pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja telesa, saj vsakodnevno čistijo kri ter z urinom izločajo odpadne snovi, toksine in odvečne tekočine. V primerih, ko odpovesta obe ledvici, se lahko dializa uporabi kot ukrep za ohranjanje življenja. Ta postopek učinkovito odstranjuje odvečne tekočine, toksine in odpadne snovi iz krvi. Hemodializa je poleg peritonealne dialize in presaditve ledvic ena od možnosti zdravljenja odpovedi ledvic.

Razumevanje dialize

Dializa je medicinski postopek, ki posnema delovanje zdravih ledvic. Ko je ledvična funkcija tako oslabljena, da ledvice več ne zmorejo odstranjevati odpadnih snovi in odvečne tekočine iz telesa, pride do kopičenja toksinov v telesu, ki so lahko življenjsko nevarni. Dializa pomaga ohranjati ravnovesje v telesu z odstranjevanjem teh škodljivih snovi in uravnavanjem ravni elektrolitov.

 

Obstajata dve osnovni vrsti dialize: hemodializa in peritonealna dializa. Najpogostejša oblika je hemodializa, ki vključuje filtriranje krvi skozi napravo, imenovano dializator. Peritonealna dializa uporablja potrebušnico (peritonej) kot naravni filter za odstranjevanje odpadnih snovi in odvečne tekočine.

Dializa prikazana slika

Kaj je hemodializa?

Hemodializa je pogosto uporabljena oblika dialize, ki vključuje filtriranje bolnikove krvi preko dializatorja. Med postopkom se bolnikova kri odvzame iz telesa, običajno skozi žilni dostop na roki, nato pa se pretaka skozi dializator. Dializator vsebuje polprepustno membrano, ki filtrira odpadne produkte in odvečno tekočino, medtem ko sestavine, kot so elektroliti in hranila, ostanejo v krvnem obtoku. Ko je kri očiščena, se vrne v telo. Hemodializa običajno traja približno štiri ure in se pri bolnikih izvaja običajno tri- do štirikrat tedensko, odvisno od stanja in potreb bolnika.

Potek hemodialize

Hemodializa je zapleten proces, ki zahteva skrbno upravljanje in usklajevanje različnih komponent, da se zagotovi najboljši možni izid zdravljenja. Začne se z vzpostavitvijo žilne dostopne točke na bolnikovi roki (najpogosteje arterio venske (AV) fistule), kar omogoča učinkovit in varen odvzem krvi. Ta dostopna točka se običajno ustvari z manjšim kirurškim posegom in služi kot povezava med bolnikom in dializnim aparatom.

 

Ko je žilni dostop vzpostavljen, se kri preko krvnih cevčic  dovaja do dializatorja, ki poskrbijo, da je pretok krvi med postopkom enakomeren. Visokokakovostne krvne linije, kot je npr. Safetouch, pomagajo zmanjšati zaplete in zagotavljajo varno povezavo za čas trajanja zdravljenja.

 

Kri se nato prečrpa skozi dializator, napravo s polprepustno membrano, ki v procesu dialize opravlja vlogo funkcionalne ledvice – odstranjuje odpadne snovi in odvečno tekočino. Ponujamo širok nabor dializatorjev, vključno z Elisio, Elisio HX, Solacea in Sureflux,ki so zasnovani tako, da zagotavljajo izjemno učinkovito in uspešno filtracijo za hemodializnih bolnikov, ki se zdravijo s hemodializo. Izbira dializatorja je odvisna od dejavnikov, kot so posebne potrebe bolnika, vrsta odpadnih snovi, ki jih odstranjujemo, in želena stopnja filtracije.

 

Med postopkom hemodialize dializni aparat skrbi za ustrezen pretok krvi in tekočine z vzdrževanjem ustrezne hitrosti pretoka in primernega tlaka. Napredni dializni aparati, kot je Surdial X, vam nudijo natančen nadzor nad vsemi parametri dialize in obenem nudijo uporabniku prijazno izkušnjo, kar vam omogoča izvajanje optimalnega zdravljenja z manjšo možnostjo zapletov.

 

Za zagotavljanje čistega in sterilnega okolja v postopku hemodialize se za čiščenje in vzdrževanje dializne opreme uporabljajo razkužilne raztopine, s čimer minimaliziramo možnost morebitnih okužb. Takšna raztopina je na primer citratna kislina za dezinfekcijo, ki zagotavlja učinkovito in varno razkuževanje dializnih aparatov, dializatorjev in drugih sestavnih delov.

 

Celoten proces hemodialize lahko skrbno nadzorujemo s sistemom za nadzorom recirkulacije. Eden takšnih je Nephroflow, ki združuje programska orodja za izboljšanje učinkovitosti in uspešnosti dializnega zdravljenja. Omogoča spremljanje v realnem času, identifikacijo bolnikov, načrtovanje in sledenje večih hemodializ naenkrat.

Dializa članek - slika 2

Peritonealna dializa

Peritonealna dializa je druga oblika dialize, ki uporablja bolnikovo potrebušnico, tanko serozno polprepustno membrano okoli trebušne votline, kot naravni filter za odstranjevanje odpadnih snovi in odvečne tekočine iz krvnega obtoka. V trebušno votlino se v lokalni ali splošni anesteziji vstavi kateter ali cevko, ki ima na koncu luknjice. Skozi kateter se v trebušno votlino doda dializna raztopina, ki vsebuje glukozo, kar omogoča, da se iz krvi odstrani voda. Dodane pa so ji tudi snovi za popravo pH krvi. Raztopina ostane v trebuhu 4 do 8 ur, nato pa se odcedi in nadomesti s svežo raztopino. Ta postopek se ponovi tri do štirikrat dnevno, da se iz telesa nenehno odstranjujejo odvečne snovi. Postopek, izmenjave snovi se lahko izvede ročno ali s pomočjo avtomatizirane naprave, odvisno od bolnikovih želja in zdravstvenih potreb. Prav tako pa peritonealno dializo delimo glede na prisotnost dializne raztopine, ki je lahko kontinuirana (pogosteje) ali intermitentna.

 

Glavna razlika med hemodializo in peritonealno dializo je v mestu, kjer se dializa izvaja. Peritonealna dializa se izvaja na domu in tako bolnikom ni treba 3-4-krat tedensko v dializni center, kar predstavlja težavo predvsem bolnikom s perifernih območij. Ima pa peritonealna dializa omejeno učinkovitost v primerjavi s hemodializo, saj postane le-ta z leti manj efektivna in je običajno v dobi do 10 let potrebna tranzicija na hemodializno zdravljenje.

Potencialni zapleti hemodialize

Kljub temu, da je hemodializa zdravljenje, ki bolnikom z odpovedjo ledvic rešuje življenje, se je treba zavedati morebitnih zapletov, ki se lahko pripetijo med postopkom. Poznavanje teh zapletov lahko bolnikom in njihovi zdravstveni ekipi pomaga pri sprejemanju pravočasnih ukrepov za preprečitev ali zmanjšanje njihovega pojava. Med najpogostejšimi zapleti so hipotenzija, mišični krči in bolečine v prsih.

 

Hipotenzija ali nizek krvni tlak se lahko pojavi med hemodializo zaradi hitrega odstranjevanja tekočine iz telesa. Ta zaplet lahko povzroči omotico, slabost ali celo omedlevico. Za obvladovanje te težave zdravstveni delavci prilagajajo hitrost odstranjevanja tekočine ali predpišejo zdravila, ki pomagajo stabilizirati krvni tlak.

 

Možni zaplet so tudi mišični krči, ki so pogosto posledica neravnovesja tekočin in elektrolitov med zdravljenjem. Bolniki, ki se soočajo z mišičnimi krči, lahko najdejo olajšanje z raztezanjem, prilagoditvijo vnosa tekočine ali posvetovanjem z zdravstveno ekipo.

 

Bolečina v prsih je manj pogost zaplet pri hemodializi, vendar je treba vsako nelagodje takoj odpraviti. Bolečina v prsih je lahko znak osnovne težave, kot je zračna embolija ali težave, povezane s srcem. V takih primerih bo medicinsko osebje nemudoma ukrepalo, da ugotovi in odpravi vzrok bolečine.

 

Pomembno se je zavedati, da je te zaplete pogosto mogoče obvladati ali preprečiti s pomočjo usposobljene zdravstvene ekipe. Redna komunikacija z zdravstvenim osebjem ter upoštevanje predpisanih postopkov zdravljenja in prehranskih priporočil lahko pomembno prispevajo k lažji in varnejši dializni izkušnji.

Dializa članek - slika 1

Vloga medicinske opreme pri dializi

Visokokakovostna medicinska oprema je bistvenega pomena za učinkovito zdravljenje z dializo. Ta vključuje dializne aparate, dializatorje, krvne linije, razkužilne raztopine in recirkulacijske sisteme. Vodilni dobavitelji medicinske opreme, kot so Nipro Group, Joline in Bastos Viegas, ponujajo vrsto izdelkov, ki so namenjeni izboljšanju dializne izkušnje za bolnike in medicinsko osebje.